dijous, 13 de desembre del 2007

bloc

En informàtica, un bloc, un blog o bé bitàcola, (de l'anglès blog, truncació de weblog: diari web) és un diari interactiu personal (dip) a Internet.
Un bloc (o blog) és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de per manera que la persona que escriu (blocaire, blogaire o bloguista) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat.
En cada missatge o article d'un bloc els lectors poden escriure comentaris (si l'autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada blog té el seu propi tema i n'hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc.
Hi ha nombroses eines de manteniment de blocs que permeten, sense necessitat d'alts coneixements, administrar-los.
El concepte de blog existeix des dels principis d'Internet. Tim Berners Lee, l'inventor de la web, tenia una pàgina on incloïa els nous llocs web que s'anaven creant i feia un comentari sobre cadascun; però el primer weblog com a tal Scripting News va néixer el 7 d'octubre de 1994, de la mà de Dave Winer.
Podem resumir que un "weblog" és una publicació en línia amb històries publicades amb una prioritat molt alta, encara que la gent pot publicar amb la regularitat que vulgui. A més a més, són presentats en un ordre cronològic invers, és a dir, el que es pública en darrer serà el primer que surti en pantalla. També és molt habitual que en els blogs o blocs es disposi d’una llista d’enllaços a uns altres blogs, qu es diu blogroll. En els blocs ens donen l’oportunitat de disposar d’un sistema de comentaris que permet als lectors d'establir una conversació amb l’autor del bloc i entre ells, en relació amb el que s’ha publicat. És propi dels "weblogs" de fer un ús intensiu d'enllaços amb altres pàgines o altres blocs per poder ampliar la informació, citar fonts o fer notar que es segueix informació d’altres blocs.
Un bloc o blog té unes característiques bastant generals, com per exemple:
• Són col·laboratius: Ja que tenen la possibilitat que els altres internautes puguin afegir comentaris.
• Són definibles: Això vol dir que els autors poden restringir qui vol que comenti aquest bloc i qui no. Això fa que en alguns blocs tinguin un cercle bastant petit. Però que sigui restringit no vol dir que no sigui ni públic ni visibles per qualsevol internauta.
• Són interactius: Des del teu propi bloc pots enllaçar-te en altres blogs, webs, àudio, vídeos entre altres.
• Són gratuïts: Els blogs són totalment gratuïts.


Via: Viquipèdia