dilluns, 24 d’octubre del 2011

Pau: I'm a catalan

Aquest és l'honor més gran de la meva vida.
La pau ha estat sempre la meva més gran preocupació.
Ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. Quan jo era un noi, la meva mare -una dona excepcional, genial-, ja em parlava de la pau, perquè en aquell temps també hi havia moltes guerres
A més, jo sóc català. Catalunya avui és una província d'Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalalunya ha estat la nació més gran del món. Us explicaré per què. Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra.
Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides. En el segle XI totes les autoritats de Catalunya es van reunir en una ciutat de França -aleshores Catalunya- per parlar de la pau, en el segle XI. 
Pau en el món i contra, contra, contra la guerra, la inhumanitat de les guerres.
És per això que estic tan i tan feliç de ser aquí amb tots vostès. Perquè les Nacions Unides, que treballen únicament per l'ideal de la pau, estan en el meu cor, perquè tot allò referent a la pau m'hi va directament.
Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però sento que ha arribat el moment de tornar a tocar. Tocaré una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l'ànima del meu poble, Catalunya.

Pau casals
24 d'octubre de 1971
Seu de les Nacions Unides
New York