dimarts, 27 de novembre del 2012

There is Iceland?

Per què no sabem res sobre el que passa a Islàndia?

----
A Islàndia, el poble, la gent, ha fet dimitir a un govern al complet, es van nacionalitzar els principals bancs, es va decidir no pagar el deute que aquests han creat amb Gran Bretanya i Holanda a causa de la seva mala política financera i s'acaba de crear una assemblea popular per reescriure la seva constitució.
I tot això de forma pacífica. Tota una revolució contra el poder que ens ha conduït fins a la crisi actual.

Heus aquí, per què no s'han donat a conèixer fets durant dos anys:
Què passaria si la resta de ciutadans europeus prenguessim exemple?

Aquesta és, breument, la història dels fets:
--
2008
Es nacionalitza el principal banc del país. La moneda es desploma, la borsa suspèn la seva activitat. El país està en fallida.
--
2009
Les protestes ciutadanes enfront del parlament aconsegueixen que es convoquin eleccions anticipades i provoquen la dimissió del Primer Ministre, i de tot el seu govern en bloc. Continua la pèssima situació econòmica del país.

Mitjançant una llei es proposa la devolució del deute a GB i Holanda mitjançant el pagament de 3.500 milions d'euros, suma que pagaran tots les famílies islandeses mensualment durant els propers 15 anys al 5,5% d'interès.
--
2010
La gent es torna a tirar al carrer i sol·licita sotmetre la llei a referèndum. Al gener de 2010 el President, es nega a ratificar-la i anuncia que hi haurà consulta popular.

Al març se celebra el referèndum i el NO al pagament del deute arrasa amb un 93% dels vots.

A tot això, el govern ha iniciat una investigació per dirimir jurídicament les responsabilitats de la crisi. Comencen les detencions de diversos banquers i alts executius. La Interpol dicta una ordre, i tots els banquers implicats, abandonen el país.

En aquest context de crisi, es tria una assemblea per redactar una nova constitució que reculli les lliçons apreses de la crisi i que substitueixi a l'actual, una còpia de la constitució danesa. Per a això, es recorre directament al poble sobirà. Es trien 25 ciutadans sense filiació política dels 522 que s'han presentat a les candidatures, per a això només era necessari ser major d'edat i tenir el suport de 30 persones. L'assemblea constitucional començarà el seu treball al febrer de 2011 i presentarà un projecte de carta magna a partir de les recomanacions consensuades en diferents assemblees que se celebraran per tot el país. Haurà de ser aprovada per l'actual Parlament i pel qual es constitueixi després de les properes eleccions legislatives.

Aquesta és la breu història de la Revolució Islandesa: dimissió de tot un govern en bloc, nacionalització de la banca, referèndum perquè el poble decideixi sobre les decisions econòmiques transcendentals, *encarcelación de responsables de la crisi i reescriptura de la constitució pels ciutadans.

Se'ns ha parlat d'això en els mitjans de comunicació europeus?
S'ha comentat en les tertúlies polítiques radiofòniques?
S'han vist imatges dels fets per la TV? Clar que no.

El poble islandès ha sabut donar una lliçó a tota Europa, plantant-li cara al sistema i donant una lliçó de democràcia a la resta del món.

Ara volen entrar a Europa, però no podríem ser tots islandesos?

----

Traduït del document "Sin noticias de Islandia": 
• http://www.slideboom.com/presentations/552421/SIN-NOTICIAS-DE-ISLANDIA 
• http://www.youtube.com/watch?v=miaa90CvzKw

4 comentaris:

M. Roser ha dit...

Gràcies per aquesta interessant informació. Em trec el barret davant el poble islandès...Però em pregunto si això serà mai possible al nostre país...Em sembla que aquesta gent del nord són d'una altra pasta!!!
Bona nit.

Anònim ha dit...

Bon dia M.Roser.
I tant que podem fer-ho, però ens hem de posar a treballar una gran majoria!

jordi ha dit...

Hola, només recordo haver vist un programa de Salvados on s'explicava això, excepcionalment.

Anònim ha dit...

Hola Jordi.
Potser sota alguna catifa trobariem més informació que als mitjans habituals...